Kenagan Terindah...

Kenagan Terindah...

Yang Cute Miut..

Google Translate

Tuesday, April 5, 2011

Udang Masak TempoYaK..




Hai Semua, Sbnarnya dah Lama ambik Gambar n masak Udang nie..
Cumanya Cik Bonsai kurang masa Nak MengUpload N beRbloGer nie..heheh
Nie baru ade Pluang skit..

Resipi nie cik bons ambik Ngan Kak Ipar CikBons..First makan nie tak penah Jumpa Sblum nie..Tapi mmg Sedap wooo....Try ah Tak Caye..SenanG Jew..Main Campak2 jew..

Bahan-bahan

Udang : 1/2 kg ( Dibuang kulit)
Bawang Merah : 8 biji (dihiris nipis)
Cili Api : Ikut Kepedasan Yg Korang nak (Di tumbuk)
Tempoyak : Yang nie lagi Banyak lagi best,tapi jangan Banyak sangat
Garam,Gula,Secukup Rasa..>>


Caranya :-

Sediakan kuali tanpa minyak atau air..Masukkan Udang dan balik balikan sehingga kemerahan tanda masak.Tujuan nya untuk Mematikan air Udang kata Org Terengganu..Korang Yg baca nie tak tau ah panggil apa plak Proses tuu..
Angkat dan di biarkan ditepi..

Masukan sedikit minyak & bila panas masukkan bawang merah yang sudah dihiris..Bawang besar pon bleh juga kalau nak campur..Setelah kekuningan Masukan Udang Tadi,diikuti Tempoyak & Cili Api yang sudah ditumbuk. Gaul Sebati,masukan Garam n Gula..Gaul rata. Tutup Api Dan Sedia dihidangkan..MemanG SODAPPP...


Sekian Resipi:-

No comments:

Post a Comment