Kenagan Terindah...

Kenagan Terindah...

Yang Cute Miut..

Google Translate

Monday, November 15, 2010

Menu Hari ini

Hari ini cikbonsai begitu rajin masuk ke dapur..huhuhu
memandangkan esok nak raya terpaksalah cikbonsai habiskan saki baki lauk pauk yang ada kat dalam peti Ais tue, sebelum pulang ke kampung..hihi
Dah lama tak makan masakan nie rindu plak masakan ummy.. So layan apa yang cikbonsai sempat siapkan untuk menu hari ini..

"IKAN AYA GORENG BAWANG"


Lepas tue cikbonsai goreng ayam kunyit untuk menambahkan selera cikbonsai nie..
Lauk yang paling cikbonsai rindu nie lah 'gulai nenas ikan masin'..hihihi..


"GULAI NENAS IKAN MASIN"

BAHAN-BAHAN :

Ikan masin
1 biji nenas
santan pekat
Garam, Gula dan asam jawa secukup rasa


BAHAN-BAHAN UNTUK TUMISAN :

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm Kunyit
2 cm Lengkuas
Lada Kering
(* Kesemua barang ini dikisar)


CARA MEMASAK :

Bersihkan kepingan ikan masin untuk buang garam .
Nenas dipotong ikut suka korang..

Panaskan minyak untuk menumis dan tumiskan semua bahan untuk tumisan di atas..
Biarkan mendidih, Masukkan ikan masin & Nenas.Masukkan Asam Keping,gula, Garam (Jika Perlu @ ikan masin itu tidak cukup masin).
Last skali Masukkan Santan..

Biarkan kuah mendidih dan ikan masin masak boleh lah ditutup api.

Sekian Resipi:-

2 comments:

  1. yuhuuuuuuuuuuu... cik bonsai masuk dapur. terujanya.... hahaha...

    ReplyDelete